Isä


 Isä, iskä, isi, faija, pappa, ukki, vaari, äijä, ukko, muffa, faffa...enemmänkin nimi kuin sana, joka herättää jonkinlaisia tunteita meissä jokaisessa - iloisia ja onnellisia tai haikeita ja vaikeita. Tänään on monessa kodissa iloista touhua ja liikuttavia hetkiä, kun isiä muistetaan herkuilla ja lahjoilla. Toisaalla taas mielen täyttää haikeus ja ikävä, kun ei syystä tai toisesta ole mahdollista jakaa tätä päivää oman isän tai omien lasten kanssa. Tämä tuokin tietynlaisen jännitteen marraskuun alkuun, kun kouluissa ja päiväkodeissa pohditaan, voidaanko isänpäiväksi askarrella lahjoja tai kortteja, kun kaikilla ei ole, kenelle ne antaa. Hyvä, että tämäkin puoli tiedostetaan, mutta toisaalta lahjojen tekeminen ja vastaanottaminen on monelle lapselle ja isälle tosi tärkeää. Yhteinen aika on myös arvokas lahja, jos sen voi antaa.

Patriarkaalisessa yhteiskunnassa käsitys Jumalasta 
saattaa rakentua myös sen varaan, minkälainen näkemys isästä on. Jos oma isä on ollut turvallinen ja suojeleva, saattaa olla helppo mieltä myös Taivaan Isä kaikkien maailman lasten turvaksi. Toisinaan taas käy niin, kuten minulla itselläni, että jos oma isä ei ole onnistunut turvaa antamaan, sen tuen ja suojan etsii Taivaan Isästä. Ankaran isän kasvattamat lapset saattavat puolestaan nähdä myös Taivaan Isän tuomitsevana käskyjen jakajana. 
Saa nähdä, muuttuvatko puheet Taivaan Isästä, Herrasta tai Kuninkaasta tulevaisuudessa, kun tulevat sukupolvet kasvavat ehkäpä tasavertaisempaan maailmaan mitä miesten ja naisten asemaan tulee. Vallanpitäjät kun eivät enää ole vain miehiä.

Vaikka se voikin kuulostaa julmalta juuri isänpäivänä, vastustan yhtä kymmenestä käskystä: Kunnioita isääsi ja äitiäsi. Olen sitä mieltä, että kyllä heidänkin on kunnioitus ansaittava. Voimme ymmärtää ja antaa anteeksikin sen, ettei vanhemmuus aina onnistu ja oma elämäntilanne ja omat voimavarat voivat vaikuttaa siihen, ettei omasta lapsesta pysty pitämään huolta. Sen sijaan jos tietoisesti vahingoittaa omaa lastaan sanoin tai teoin, silloin kunnioitusta ei voi lapselta vaatia. Piispa Teemu Laajasalo kertoi isänpäivähaastattelussa olevansa itse keskinkertainen isä, joka ei aina jaksa kuunnella lapsiaan. Hän totesi myös: "Omien epäonnistumisten keskellä isäkin voi todeta, että kaipaa armollista katsetta."

Sonja 5v. sai tässä turvaa isältä jännässä tilanteessa.

Mitä sinä olet perinyt tai oppinut omalta isältäsi? Minä olen perinyt innostuksen ruoanlaittoon ja kirjoittamiseen sekä intohimon nikkarointiin! Materiaalista perintöäkin on monta laatikollista työkaluja, ruuveja sun muuta. Rautakaupassa ei ole kovin usein tarvinnut asioida. Opin isältäni myös yhtä ja toista siinä nikkaroidessa - myös hiukan suurpiirteisen suhtautumisen turvallisuusnäkökohtiin remppahommissa 😂 

Lisäksi meitä isäni kanssa on yhdistänyt halu auttaa heikoimmassa asemassa olevia. Valitsimme tosin hiukan eri tiet: hänen tiensä kulki hyvinkin vasemmalta ja minä puolestani valitsin tällaisen tien, mutta tahto on kuitenkin ollut yhteinen: auttaa omalla paikallamme niitä, joita elämä kolhii. Kummankin on myös ollut kovin helppo sanoa kyllä, jos johonkin juttuun on tarvittu apukäsiä. Tämä tuli mieleen edellispäivänä Svenska dagenin markkinoilla makkarakojulla häärätessäni. Juuri vastaavissa puuhissa isänikin usein nähtiin. 😊

Ainahan isähahmo ei ole biologinen. Sukulainen, naapuri, mieskaveri tai muuta kautta elämään tullut ihminen voi kulkea lapsen mukana isän roolissa joko kappaleen matkaa tai läpi elämän. Uusperheessä mahdollisesti hyvinkin tiiviisti. Olen jonakin isänpäivänä postannut kuvan kaste- ja rippipapistani, joka ehti olla myös työkaverini. Hänellä on ollut ja on tärkeä paikkansa elämässäni. Toivon, että he, jotka eivät toiveistaan huolimatta saa omaa lasta, voisivat löytää tällaisen tärkeän isän roolin.

Niin tehtävässään onnistuneet maailman parhaat isät kuin isyydessään haasteita kohdanneet tahdon jättää yhteisen Taivaan Isän käsiin. Hän auttakoon jokaista isää vanhemmuuden haastavassa, mutta niin arvokkaassa ja upeassa tehtävässä. 💕 Ja toivon myös voimia heille, joilla roolit ovat kääntyneet toisinpäin ja on lapsen vuoro huolehtia ikääntyvästä isästä tai isoisästä.

Onnea isät, isoisät sekä isän roolissa eri tavoin toimivat! Te olette tärkeitä! 💕

Kommentit