Kohti joulua 1

 


29.11.2020 on ensimmäinen adventtisunnuntai ja siitä alkaa adventtipaastoksikin kutsuttu aika neljän adventtisunnuntain kautta jouluun.

Adventti tarkoittaa odottamista. Minusta on nasevaa, että ruotsiksi odottaminen on: att vänta. Kuulostaa lausuttuna hyvinkin adventilta. Me odotamme nämä viikot eri tavoin ja eri asioita. Moni väsynyt arvatenkin odottaa lomaa. Joku taas odottaa huolella valmistettuja ruokia tai ajatuksella hankittuja lahjoja. Toisilla mikään tällainen ei liity joulunaikaan. Ei ole, mitä odottaa. Tai taloudellinen tilanne tai korona aiheuttavat stressiä. On tulossa erilainen joulu.

Osalle joulunalusaikaan kuuluu joulusiivous. Vanhastaan on jynssätty kotia saunan lauteita myöten ja koluttu kaapitkin. Jokainen voi tässäkin toimia toivottavasti sen mukaan, mikä hyvältä tuntuu. Tahdon siivoukseen liittyen johdattaa ajatukset myös oman sisimmän siivoukseen ja läpikäymiseen. Sitäkin adventtipaasto nimittäin on. Onko minun elämässäni ja sydämessäni tilaa joulun sanomalle? Saako Joulun Lapsi tulla tuomaan valoa minunkin kotiini? Miten minä voin jouluna 2020?

Oman elämän tutkailuun on olemassa monenlaisia tapoja. Yksi kirjoittaa päiväkirjaa. Toinen raapustaa päivän mahdolliset harmit paperille ja repii tai polttaa ne. Joku saattaa iltaisin käydä läpi mennyttä päivää meditoiden. Seuraavassa on samaa ajatusta. Päivän katselu voi tapahtua vaikka näin:

Ota rauhallinen hetki, jossa pystyt olemaan läsnä. Voit vaikka istua alas ja sytyttää kynttilän tai lähteä itseksesi kävelylle.

Sulje ääntä tuottavat laitteet. Anna päivän tapahtumien soljua mielessäsi.

Ajattele aamua, päivää, tätä hetkeä.

Miten päiväsi alkoi? Missä kuljit tänään? Minkälainen sää oli? Keitä tapasit? Näitkö ihmisiä livenä vai verkossa?

Mikä oli hyvä hetki? Naurattiko jokin? Onnistuiko jokin? Oletko ollut tänään onnellinen? Ole hetki näiden ajatustesi kanssa.

Paina mahdollinen ilo ja kiitollisuus mieleesi.

Entä koitko tänään haasteita? Ärsyttikö jokin tai joku? Harmittiko tai huolestuttiko jokin? Pohdi hetki näitä tilanteita. Ratkesivatko ne tai voisivatko ratketa? Olisiko jotain tehtävissä?

Voit nyt jättää mahdolliset harmit taaksesi, niitä ei tarvitse juuri nyt kantaa mukana.

Mitä on edessä huomenna? Mitä reittejä? Mitä tehtäviä? Keitä kenties kohtaat? Odotatko huomista ilolla vai huolissasi?

Voit katsoa huomiseen luottavaisesti uskoen siihen, että kaikki tulee menemään hyvin. Opettajani sanoin: "Aina ei käy niin kuin haaveillaan - joskus käy paremmin!" Jos omalta tuntuu, voit kuiskata rukouksen huomisen puolesta.

Eilistä ei enää ole, huominen ei ole vielä tullut, meillä on nyt tämä hetki. 💖



Kommentit