Pimeys




Marraskuu. Pimeää aamulla, pimeää illalla. Joka päivä hiukan aikaisemmin. Siinä välissä viime viikkoina tosin aivan huikeaa auringonpaistetta. Puhetta kaamosmasennuksesta niin mediassa kuin kahvipöytäkeskusteluissa siellä, missä kahvipöydässä ylipäätänsä istutaan. Kirkasvalolamput on kaivettu esille. Kysyn varmaan jokaiselta opiskelijalta, jonka kanssa juttelen, miten hän kokee pimeyden. Yllättävän moni kertoo pitävänsä pimeästä. Kevät ja sen läpitunkeva kirkkaus saattaa sen sijaan tuntua pahalta. Pimeys on lempeää ja armollista. Minä kuulun myös pimeän ajan ihmisiin. 

Pimeydessä on nimittäin monia hyviä puolia: 

1. Migreenistä kärsivillä on helpompaa. 
Ulkona pystyy liikkumaan paremmin päänsärkyisenäkin ja sisälläkin pärjää huononakin päivänä ilman aurinkolaseja, jos valot on sammutettu. Keväisin apteekista on aina toisinaan migreenilääkkeet lopussa, kun niin monelle aurinko aiheuttaa kohtauksia.

2. Ulos voi pukea huoletta ne tyylittömimmät, mutta kenties mukavimmat ulkoiluvaatteet. Kukaan ei kuitenkaan näe, mitä kenelläkin on päällä. Ei niin, että siitä muutenkaan tarvitsisi välittää, mutta kyllä sitä aina joku miettii.

3. Ulkoiluun liittyy myös lupa ja mahdollisuus olla epäsosiaalinen. Lenkillä saa rauhassa uppoutua ajatuksiinsa, kun ei tunnista vastaantulijoita. Ei tarvitse tervehtiä ketään. Saa jurottaa jos jurotuttaa tai hymyillä leveästi ilman, että kukaan ihmettelee.

4. Voi somistaa kotia kynttilöillä ja tunnelma/jouluvaloilla oman maun mukaan. Myös muiden ripustamia valoja ja koristeita voi ihastella. Kirkkaassa päivänpaisteessa kauneimmatkaan kynttilät eivät näytä kummoisilta.                                                                          

5. Saa antaa itselleen luvan käpertyä peiton alle kirjan, kutimen tai vaikka lämpimän juoman kanssa. Ei ole pakko olla joka hetki tehokas. Luontokin käpertyy talvella sisäänpäin, osa eläimistä talviunille. Puut pudottavat lehtensä ja keräävät voimansa runkoon. Kukkimisen aika on toiste. Nyt voi kerätä voimia.

6. On helpompi nukkua, kun ei ole niin valoisaa. Aurinko ei pidä valveilla illalla eikä herätä varhain aamulla.

7. Likaisia ikkunoita tai pölyä hyllyillä ei huomaa yhtä hyvin hämärässä. Kevätaurinko paljastaa kyllä aikanaan armotta jynssäyksen tarpeen. Joulusiivousta voi tehdä, jos siitä nauttii. Luin joskus hyvät vinkit: uita villasukkaa mäntysuovassa ja viskaa se sohvan alle sekä ripottele kardemummaa lämpimään uuniin. Ja kas, koti tuoksuu puhtaalta ja jouluiselta! 😂


                                                         "Pieni liekki tänään syttyy talven synkkään pimeyteen.
                                                          Pieni liekki valon antaa, toivon tuikkeen sydämeen.

                                                         Pieni liekki pimeydessä nyt voi olla jokainen.
                                                        Pieni liekki, joka kantaa valon luokse kaikkien." 


Kommentit