Avun arvoinen


Tämän vuoden Opiskelijoiden mielenterveyspäivän aihe #avunarvoinen on tarpeellinen ihan kaiken ikäisille. Jokainen on avun arvoinen. Jokainen saattaa jossain elämänsä vaiheessa tarvita jonkinlaista apua - pientä tai suurta, käytännöllistä tai henkistä. Avun tarvitseminen ja avun pyytäminen ei ole heikkoutta, epäonnistumista tai huonommuutta, päinvastoin. Apua muuttokuorman kantamiseen tai selkäkipuun on tosin yleensä helpompi pyytää kuin apua henkisen kuorman kantamiseen tai sielun kipuun. Mutta siksi tällaiset kampanjat ja asian esille nostaminen kerta toisensa jälkeen ovatkin niin tarpeellisia. Ovathan asenteet muuttuneet jo paljon. Kun ala-asteikäisenä kävin koulupsykologilla, se oli silloin olevinaan hävettävää ja salattavaa. Siksi sanoin luokkakavereille meneväni hammaslääkäriin, koska hampaiden hoidattaminen oli tietenkin hyvä juttu, mielen hyvinvoinnin hoidattaminen ei muka niinkään.


Oman kehon ja mielen hyvinvoinnista on totta kai tärkeää pyrkiä pitämään huolta jo niin, ettei avun tarve kasvaisi valtavan suureksi. Lopussa on lista muutamista nettisivuista, joiden kautta löytää vinkkejä, tietoa ja tukea. Mieli ry:n sivuilta bongasin aikoinaan itsetuntemuksen laivan, jota olen hiukan muokannut ja hyödyntänyt, kun eri ryhmien kanssa olemme puhuneet itsetunnon tukemisesta. Tämä on minusta hyvä pohja oman hyvinvoinnin tilanteen pohdinnalle noin muutenkin.


Kuvan kysymykset voi käydä läpi ja vaikka ihan kirjoittaa vastaukset itselleen näkyville. Näin huomaa ehkä helpommin, minkälaisessa suhteessa ne ovat. Onko voimia vieviä asioita hurjan paljon suhteessa voimia ja iloa tuoviin juttuihin vai kenties päinvastoin? Löydänkö itsestäni hyviä puolia? Kannattaa rohkeasti pohtia niin omaa ulkonäköä kuin luonteenpiirteitäkin. Itsestään saa tykätä! Osaanko haaveilla tällaisena aikana? Näihin kysymyksiin ja vastauksiin voi aika ajoin palata ja tarkistaa tilanteen. 

Jos huomaat, että vaikkapa iloa tuottavia asioita löytyy elämästä tällä hetkellä kovin vähän, voi ottaa haaveet avuksi ja miettiä, mitä kaipaisin elämääni, jotta siinä olisi enemmän iloa. Voinko tehdä nyt asialle jotakin? Jos taas elämässä riittää voimia vieviä haasteita, on hyvä hakea apua ajoissa. Toisen ihmisen kanssa voi sitten miettiä, miten tästä eteenpäin. 



Niin itsestään selvää kuin se onkin olevinaan, mm. kouluterveys- ja hyvinvointikyselyt osoittavat, miten vaikeaa on huolehtia riittävästä levosta, liikunnasta ja terveellisestä ravinnosta. Ne ovat kuitenkin jaksamisen perusta. Huonosti nukutun yön jälkeen nälkäisenä ja hartiat jumissa kaikki muukin tuntuu kurjemmalta. Sinä olet myös sen arvoinen, että pidät huolta kehostasi!

Itsemyötätuntoa, lempeää suhtautumista omaan itseensä, ei tule unohtaa. Ei ole ollenkaan huono idea hymyillä itselleen aamulla peilin kautta tai antaa kunnon halaus ennen päivän haasteita. Illalla puolestaan voi miettiä, mikä tänään onnistui. Mihin voin tänään olla itsessäni tyytyväinen? Vaikka se olisi asenne, jolla suhtauduin mokaani, sekin on hyvä! Murheita ei voi eikä pidä sivuuttaa,  mutta murehtimiseen käytettyä aikaa voi olla terveellistä rajata. Voi antaa itselleen vaikka puolen tunnin huolihetken, jonka jälkeen on aika keksiä jotain, mikä puolestaan tuo hyvää mieltä. 


Oppilaitoksissa meitä on monia, joihin voi ottaa yhteyttä, kun kaipaa tukea. Niin kuin aina uusille opiskelijoillekin kerromme, ei tarvitse itse osata päättää, kuka on oikea henkilö. Voi aloittaa kenestä tahansa henkilöstöön kuuluvasta ja me ohjaamme sitten tarvittaessa eteenpäin sille, joka voi parhaiten olla tilanteessa avuksi. Oppilaitosten henkilöstön on myös hyvä muistaa, että jokainen teistäkin on avun arvoinen ja mm. minä olen teitäkin varten. Tämä aika koettelee meistä jokaista. Ja muiden lukijoiden toivon myös löytävän oman avun kanavansa matalalla kynnyksellä. Jokainen meistä voi totta kai olla myös se, joka auttaa muita omasta ammatista riippumatta. Pienessä tai isossa asiassa. ❤

Linkkejä:

Mieli ry, täältä löytyvät myös Kriisikeskukset
Parisuhdeapua on Lahden seurakuntien perheneuvonnan sivu - myös kirkkoon kuulumattomille
Lahden ensi- ja turvakoti, täältä löytyy myös ryhmiä ensimmäistä lastaan odottaville, lapsosen jo saaneille, avioerotilanteisiin, chattia ja monenlaista muuta ennaltaehkäisevää tukea. 
Salpauksen opiskelijoille Opiskeluterveydenhuolto
LABin ja LUTin opiskelijoille YTHS


Kommentit