"Ihmeitä tapahtuu aina, vaikka näyttäisi synkältä"

Eddie Jaku joutui keskitysleirille siksi, että hän on juutalainen. Kansanmurhan vuosina hän menetti lähes kaikki perheenjäsenensä ja ystävänsä. Hänen isänsä oli pitänyt tärkeänä sitä, että poika hankki ammatin ja niinpä hän opiskeli koneinsinööriksi salanimellä erossa perheestään. Jo siinä vaiheessa juutalaisia nimittäin vainottiin. Hänen ammattitaitonsa huomattiin sitten keskitysleirillä ja hänestä tuli korvaamaton. Muun muassa se pelasti hänen henkensä moneen kertaan. Lainaukset ovat Eddie Jakun esikoiskirjasta Maailman onnellisin mies:

"Hiljaa mielessäni kiitin isääni, joka oli lujasti vaatinut, että oppisin taidot, jotka pelastaisivat henkeni. Hän oli aina painottanut työnteon tärkeyttä. Hän ymmärsi, että työn kautta ihminen teki osansa maailman hyväksi, että jokaisen täytyy hoitaa oma tehtävänsä, jotta yhteiskunta toimisi kunnolla."

"Olin jo varhain elämässäni oppinut, että olemme kaikki osa suurempaa yhteisöä ja että työnämme on auttaa kaikkia elämään vapaata ja turvallista elämää. Oletko sinä opettaja? Teet nuorten ihmisten elämästä rikkaampaa joka päivä! Oletko kokki? Jokainen valmistamasi ateria tuottaa maailmalle suurta iloa! Et ehkä rakasta työtäsi tai joudut tekemään sitä vaikeiden ihmisten kanssa, mutta työsi on silti tärkeää, sillä rakennat omalta pieneltä osaltasi yhteistä maailmaamme tekemällä sitä. Emme saa koskaan unohtaa tätä. Tämänpäiväiset ponnistuksesi vaikuttavat ihmisiin, joita et koskaan tule tuntemaan. Voit itse valita, onko vaikutuksesi myönteinen vai kielteinen. Voit tehdä valintoja joka päivä, joka minuutti, ja toimia joko parantaaksesi tai huonontaaksesi ihmisten elämää. Valitseminen on helppoa ja sinun on se tehtävä."

"Älä syytä toisia epäonnestasi. Kukaan ei ole ikinä väittänyt, että elämä olisi helppoa, mutta se on helpompaa, jos rakastat sitä. Jos vihaat elämääsi, eläminen käy mahdottomaksi. Sen takia yritän itse olla ystävällinen. Vaikka olen kärsinyt paljon, haluan todistaa natseille, että he olivat väärässä. Haluan näyttää ihmisille, jotka vihaavat, että he ovat väärässä.  En siis vihaa ketään, en edes Hitleriä. En silti anna hänelle anteeksi. Jos antaisin anteeksi, pettäisin kuusi miljoonaa kuollutta juutalaista."

"Kun elämäni synkimmät hetket olivat ohi, vannoin olevani tyytyväinen ja hymyileväni lopun elämääni, sillä kun ihminen hymyilee, maailma hymyilee hänen kanssaan. Elämä ei ole aina onnellista. Toisinaan on moniakin vaikeita päiviä. Mutta sinun täytyy muistaa, miten onnekas olet, kun olet elossa - olemme kaikki sillä tavalla onnekkaita. Jokainen hengenveto on lahja. Elämä on ihanaa, jos annat sen olla. Seitsemänkymmentäviisi vuotta sitten en olisi ikinä uskonut, että minulla olisi lapsia, lapsenlapsia ja lapsenlapsenlapsia. Olin ihmisyyteni pohjalla. Ja nyt olen tässä. -- Pyydän, että muistat aina välillä arvostaa jokaista elämäsi hetkeä, hyviä ja huonoja. Joskus elämä on kyyneleitä, joskus naurua."

"Ihmisen on koetettava tyytyä siihen, mitä hänellä on. Elämä on ihanaa, jos on tyytyväinen. Älä katsele aidan toiselle puolelle. Et ikinä tule onnelliseksi, jos katselet naapuriasi ja sairastutat itsesi kateuteen."

Kertomansa mukaan keskitysleirivuosina Eddie Jaku ei valehdellut eikä varastanut selviytyäkseen itse. Sen sijaan hän laittoi oman henkensä alttiiksi auttaakseen toisia ja piti huolen siitä, että oikeudenmukaisuus toteutuisi kaikessa siinä, mihin hän saattoi vaikuttaa. Toiset ihmiset ja kaiken - niin leivän kuin murheenkin - jakaminen, auttoivat jaksamaan. Epäinhimillisissä oloissakin hän halusi ajatella, että jokainen on yhtä arvokas riippumatta kotimaasta, uskonnosta tai asemasta. Hän halusi toimia niin, että kykenisi katsomaan peiliin, jos selviytyisi.

"Häviääkö tarinamme historian hämäriin vai muistetaanko meidät? Uuden sukupolven, nuorten ihmisten, jotka palavat halusta tehdä maailmasta parempi paikka, aika on koittanut. Kun he kuulevat kärsimyksistämme, he perivät toivomme. Maa on tyhjä, mutta jos ponnistelee kasvattaakseen siinä jotain, saa puutarhan. Sitä elämä on. Kun antaa jotain, saa jotain takaisin. Jos ei anna mitään, ei saakaan mitään. Kukan kasvattaminen on ihme: se tarkoittaa, että niitä voi kasvattaa enemmänkin. On muistettava, että kukka ei ole pelkkä kukka, se on kokonaisen puutarhan alku."


Kommentit