FOMO

 


FOMO - Fear Of Missing Out - paitsi jäämisen pelko - on käsite, johon olen törmännyt viime aikoina niin usein, että sen äärelle oli oikein pysähdyttävä. Varsinainen FOMO on mainittu ensimmäisen kerran vuonna 2000 ja se on vahvasti sidoksissa sosiaaliseen mediaan. Some kun näyttää reaaliajassa, miten hienoa kaikkialla muualla ja kaikilla muilla on. Jos en vähintään seuraa tilannetta koko ajan, kaikki ihmeellinen ja ainutkertainen tapahtuu minun huomaamattani! Jossain muualla.

Kuitenkin ruoho on vihertänyt mehevämpänä aidan toisella puolella iät ja ajat. Itse asiassa jo paratiisissa. Aatami ja Eevahan elivät paratiisissa, jossa oli kaikkea yltäkylläisesti. Kuitenkaan sekään ei lopulta riittänyt, kun vihjattiin mahdollisuudesta saada vielä enemmän. Vaikka kaikki oli jo hyvin, mitä jos kuitenkin voisikin olla vieläkin paremmin? Mitä jos voisikin saada enemmän? Eli tämän päivän FOMOn kanssa kamppailevat, ette ole ensimmäisiä ettekä ainoita. Aatami - Adam - on hepreaa ja tarkoittaa miestä ja ihmistä. Se, mitä vaikkapa luomiskertomuksessa kuvataan, kertoo ihmisen ominaisimmista piirteistä. Ja tämä paitsi jäämisen pelko ja jonkin paremman haikailu kuuluvat siis ärsyttävästi ihmisluontoon. Niille ei kuitenkaan tarvitse antaa periksi.


Sosiaalinen media on monen hyvän ohella aiheuttanut sen, että me näemme, mistä kaikesta voimme jäädä paitsi. Miten hienoista aterioista, matkoista, auringonpaisteesta, yhdessäolosta, kahvikupillisesta.. Vaikka samanaikaisesti tiedämme yhtä hyvin, mihin kuvien rajaamisella ja käsittelyllä pystytään ja miten itsekin teemme vähintään alitajuista valintaa siinä, minkälaisen kuvan omasta elämästämme annamme julkisuuteen. Silti.

Myös netin keskusteluihin osallistuminen käy työstä sekin. Useampikin opiskelija on kertonut poistavansa välillä eri sovelluksia kokonaan uuvuttuaan siihen tunteeseen, että koko ajan pitäisi osallistua, kommentoida, tykätä ja olla jotain mieltä. Ja toiset - mahdollisesti aivan vieraat ihmiset - loukkaantuvat, jos ei jatkuvasti olla linjoilla. Samaan aikaan voi FOMO nostaa päätään. Mistä muut puhuvat? Mitä jos juuri nyt on maukkaimmat juorut käsittelyssä, kun minä olen lenkillä? Mikä on koronatilanne? Mitä hallitus päättää? Niin uuvuttavaa.


Paitsi jäämiseen pelkoon liittyy vahvasti tuo paratiisissa herännyt ajatus siitä, voisivatko asiat olla vielä paremmin. Parisuhteessa sitoutuminen voi epäilyttää, koska mitä jos jossakin minua odottaa joku vielä sopivampi. Vaikka olisi lähtökohtaisesti onnellinen itsekseen, saattaa silti pohtia, paistaisiko aurinko lämpimämmin tai maistuisiko jäätelö paremmalta, jos ne sittenkin jakaisi toisen ihmisen kanssa. Vaikka oma opiskelupaikka tai työ tuntuisivatkin hyviltä, mitä jos sittenkin jossain muualla nauttisin vielä enemmän? Kenties jossain toisessa kaupungissa, toisessa todellisuudessa, olisin todella onnellinen. Naapurin vihreää niittyä riittää silmänkantamattomiin.

This is us -sarjassa Randallilla on koko elämänsä ajan ollut mielikuvitusperhe. Vaikka hän rakastaa suunnattomasti omaa lapsuuden perhettään, hän on aina myös kuvitellut, mitä jos. Mitä jos hänellä olisi ollut toisenlaiset vanhemmat ja toisenlainen koti. Minkälainen elämästä olisikaan tullut? Ei varmasti vieras ajatus meillekään. Kenties siellä toisessa todellisuudessa en olisi tuntenut näitä vaikeita tunteita. Kenties voisin siellä valita alusta asti toisin ja saada paremman lopputuloksen elämälleni?


Mutta mitä jos lopulta huomaan, että sitä jotakin parempaa haikaillessa ja toisten elämää kadehtiessa tämä oikea, todellinen minun elämäni jäi täydesti elämättä? Vaikka kaikki muu minun ympärilläni muuttuisi, minä olen sama. Siellä toisessa todellisuudessa olisivat odottaneet toiset kipeät asiat. Mitä jos huomaan sitten joskus, että minulla olikin tosi hyvä työ ja tosi mahtavat ihmiset ympärilläni ja kaikki oikeasti ihan hyvin, mutta en osannut nauttia, koska elin "mitä jos - elämää"? Mitä jos keskitynkin tähän elämääni ja valintoihini nyt tästä päivästä alkaen, koska juuri tänään ehtii vielä oikein hyvin?

On sanottu, että koronassa hyvää on ollut muun muassa se, että se nitisti FOMOn. Kun kenellekään ei oikein tapahdu mitään ihmeellistä, kukaan ei pääse mihinkään eikä voi osallistua mihinkään, ei tarvitse itsekään pelätä jäävänsä paitsi mistään mahtavasta. Kun kaikki muutkin nököttävät kodeissaan, minäkin voin nauttia lempisarjoistani sohvan nurkkaan käpertyneenä. On ollut vapaus ja rauha huomata se hyvä, mitä omassa elämässä sitten kuitenkin on. On syntynyt JOMO - Joy Of Missing Out - ilo siitä, että voin olla tavoittamattomissa.  Vaikka kuka julkkis tai tuttu juuri nyt eroaisi, minua ei kiinnosta, sillä olen keskellä valkovuokkoniittyä kuuntelemassa mustarastaan liverrystä. 

Toivon sinulle paljon JOMOa ja paljon iloa kaikesta siitä, mitä on. Juuri nyt, juuri tässä 💓 



Kommentit