"Varjelemalla luontoa suojelemme myös ihmiselämää"


Euroopan ympäristöpääkaupungissa on selvää, että myös rippikoulut ovat mahdollisimman vihreitä. Sain tosiaan tänäkin vuonna olla mukana rippikoulussa ja meille vetäjille järjestettiin keväällä mielenkiintoinen koulutusaamupäivä ympäristöteemalla. Nostan tähän joitain niistä asioista, jotka minuun kolahtivat. 

Puhumassa oli mm. ympäristöteologian dosentti Panu Pihkala, joka on saanut julkisuutta ympäristöahdistuksen tutkijana. Yliopistomaailmassa puhutaan ympäristöteologiasta. Se on käytännössä hyvin lähellä ekoteologiaa, joka keskittyy kristinuskon ja luonnon väliseen suhteeseen aina ympäristökriisistä kaikkeen siihen hyvään, mitä ihminen luonnosta saa. Vielä yksi näihin kiinteästi liittyvä termi on luontohengellisyys. Se puolestaan sanoittaa niitä henkisiä tai hengellisiä kokemuksia, joita ihminen tuntee luonnossa. Metsä on minunkin kirkkoni ja luonnon kauneus ja hiljaisuus puhuttelevat usein niin, etteivät mitkään sanat riitä.


Raamatussa meille ihmisille on annettu tehtäväksi viljellä ja varjella tätä maata. Viljelyn me kyllä hallitsemme oikeinkin tehokkaasti. Luonto antaa niin runsaan ravinnon ihmisille ja eläimille. Kyllähän me maatamme varjelemmekin. Pihkala puhui siitä, miten välillä luonnonsuojelu tuntuu menevän ihmisten syyllistämisen puolelle. Toki tietoisuus omien valintojen vaikutuksesta luontoon ja maapallon tulevaisuuteen voi saada valitsemaan ekologisemman elämäntavan. Kuitenkin jos ympäristöahdistukseen yhdistetään yksilön jatkuva riittämättömyyden tunne - kukaan kun ei yksin maapallomme luontoa pelasta - voidaan pahimmillaan ajautua apatiaan ja lakata tekemästä se vähäkin. Tai yritetään ratkaista vääryydet suoralla väkivallalla. Siitä ei luonto hyödy. Kestävämpien elämäntapojen valitseminen voi totta kai aiheuttaa myös  muutosvastarintaa, koska joskus helppous ja hyvä elintaso ovat juuri niitä luontoa kuormittavia. Pihkalan mukaan olisi tärkeä tarjota esimerkiksi nuorille kanavia, joiden kautta he voivat muuttaa tuohtumuksensa ympäristön tilasta mielekkääksi vaikuttamistoiminnaksi. Meidän rippikoulumme nuorilla oli tosi hyviä näkemyksiä siitä, miten pienetkin teot arjessa vaikuttavat luontoon ja monen kodissa luontoa säästävät valinnat olivat itsestäänselvyys.



Luonnonvarakeskuksen nettisivuilta löytyy todella laajasti mielenkiintoista tietoa hiilinieluista metsästykseen ja avomaanvihanneksista arktiseen biotalouteen, jos kiinnostaa. Siellä kerrotaan myös: "Luonnossa jokaisella on tilaa olla oma itsensä sekä kohdata ja käsitellä tunteitaan ja elämänkokemuksiaan. Parhaimmillaan vahva luontosuhde voi vahvistaa kokonaisvaltaista hyvinvointia ja resilienssiä eli psyykkistä palautumiskykyä. Myös myönteinen asenne ympäristön- ja luonnonsuojeluun kumpuaa usein vahvasta luontosuhteesta, joka on syntynyt luonnossa koetuista hetkistä."

Edelleen: "Mitä suurempi osuus vapaa-ajasta käytetään luonnossa ulkoiluun, sitä vahvempia elpymiskokemuksia saadaan ja sitä vahvempaa on emotionaalinen hyvinvointi. Paljon ulkoilevat saavat myös ulkoilukerrasta suuremman hyödyn kuin vähän ulkoilevat: esimerkiksi onnellisuuden ja tyyneyden tuntemukset ovat voimakkaampia. Välittömään elpymiseen riittää pienempi viheralue, jossa kasvillisuus luo erillisen tilan tunteen rakennetusta kaupunkiympäristöstä. Myös viherkasvit, luontokuvien ja -videoiden katselu sekä ikkunan takaa katseltu luonto tuottavat hyvinvointia. Suuremman hyvinvointivaikutuksen saamiseksi tarvitaan isompia viheralueita, jotka sopivat pidempään oleskeluun."


En ollut tullut ajatelleeksi, että myös luonnonmateriaalien koskeminen säännöllisesti edistää terveyttä,  suojaa taudinaiheuttajilta ja tukee immuunipuolustusjärjestelmäämme, jotta me pysymme terveinä. Viimeisen vuosikymmenen aikana Suomessa ja muualla maailmassa on tutkittu paljon erilaisten luonnon elementtien vaikutusta terveyteen. Tutkimuksissa on löydetty, että erityisesti metsämaa sisältää kannaltamme hyödyllisiä mikrobeja, jotka suojaavat allergioilta ja muilta autoimmuunisairauksilta. Kosketus luonnonmateriaaleihin säännöllisesti ylläpitää tervettä immuunipuolustusta ja ehkäisee sen toimintahäiriöiden aiheuttamia sairauksia.  "Mitä monimuotoisempi kokemamme luonto on, sitä monimuotoisemman suojan se meidän kehollemme voi tuottaa. Yhteys luonnon monimuotoisuuden ja ihmisen terveyden välillä onkin yksi monista syistä kestävän kehityksen tavoittelulle – varjelemalla luontoa suojelemme myös ihmiselämää."

Eli ei muuta kuin puita halailemaan ja keräämään kukkakimppuja kotiin! 😁🌳🌺







Kommentit